top of page

O podjetju

Mioba, d.o.o. smo  majhno slovensko proizvodno podjetje.  Že več kot 30 let se ukvarjamo z izdelavo zeliščne kozmetike. Naš moto je: več kot 50% sestavin v izdelkih mora biti naravnega izvora!

 

Surovine, ki jih uporabljamo, so preizkušene in imajo certifikate, ki zagotavljajo varno uporabo. Pomembna sestavina v večini naših izdelkov je jojobino olje, ki velja danes za enega najčistejših proizvodov narave. V kreme dodajamo več kot 10% tega odličnega olja, da lahko opravi svoj namen – kožo nahrani z naravnim E vitaminom, ki ga vsebuje in prodre v globino kože. V kolekciji Maya pa smo dodali še kavino olje, ker se hitro vpije v kožo in jo ščiti pred staranjem, jo pomirja, vzdržuje njeno vlažnost, izboljša gladkost in prekrvavitev in je prijetnega vonja. Olje kavinih zrn je pogosta, učinkovita sestavina anticelulitnih in antiaging krem. AFA alge, ki vsebujejo tako koncentrirano količino hranilnih snovi, kot jo težko najdemo v kakem drugem živilu, smo dodali hranljivi modrozeleni kremi, ki vsebuje še med in klorofil, oba odlična antioksidanta.

Ustanovitelj podjetja je Milan Plešec, mag. farmacije, ki je bil najprej zaposlen na fakulteti za farmacijo, nato  je delal za podjetji Alkaloid in Schering, vzporedno pa se je  ukvarjal tudi z zdravilnimi zelišči in kozmetiko. Leta 1983 je začel s samostojno dejavnostjo. Redno spremlja spoznanja in raziskave na področju kozmetike, upošteva pa tudi tradicijo. Tako smo eno prvih, če ne celo prvo podjetje, ki je začelo v Sloveniji uporabljati jojoba olje – tekoče zlato. Na podlagi tega olja je razvil edinstveno kremo, ki ne vsebuje alergenov in poskrbi za nego problematične in zahtevne kože. Do danes je ohranil maloserijsko proizvodnjo, v obsegu galenskega laboratorija, tako da so proizvodi   tako rekoč ročno  izdelani in v celotnem procesu  pod  strokovnim nadzorom farmacevta. Občasno  sodelujejo  tudi družinski člani: hčerka Eva, dipl. ing. labor. biomedicine, soproga Dana, prof. biologije in hčerka Ana, ki trenutno v  El Salvadorju študira antropologijo in tradicionalno zdravilstvo.

 

Sedež podjetja je v  Ljubljani, Hafnerjeva 2. Na voljo imamo več kot 20 izdelkov za nego celotnega telesa: kreme, mleka, mazila, masažne  gele, olja in šampone. Izdelke je mogoče dobiti v mnogih lekarnah in specializiranih trgovinah z medicinskimi pripomočki, lahko pa jih naročite tudi po pošti.

V družinskem podjetju pa nimamo posluha samo za naravoslovje in kozmetiko, pač pa tudi za tradicijo in zgodovino: v bogati zasebni muzejski zbirki  imamo stare etnološke predmete s področja ljudskega zdravilstva in čebelarstva ter več kot 1000 predmetov s področja zgodovine farmacije. V zbirki so zlasti dragoceni možnarji od 13. do 20. stoletja, keramične, lesene in steklene lekarniške posode od 17. do 19. stoletja  ter lekarniško pohištvo, aparati, recepti in knjige od 16. do 20. stoletja. Slovensko ozemlje je bilo poseljeno že v najstarejših časih, tu so vladali različni gospodarji, prepletali so se vplivi Mediterana, severnih germanskih dežel, Panonije in Balkana in vse to se odraža tudi v izredni pestrosti zgodovine farmacije.

stara lekarna
stara lekarna
bottom of page